در سال ۱۹۸۶ بود که برای اولین بار یک عکس از هسته یکی از ستارههای دنبالهدار گرفته شد. این ستاره دنبالهدار، halley نام دارد که توسط سفینه فضایی اروپایی “Giotto” از آن عکسبرداری شده است. این اولین آشنایی از نزدیک بشر با معروفترین ستاره دنبالهدار یعنی halley بوده است. نام دیگر این پدیده، “۱p” نیز میباشد.
ستاره دنبالهدار halley/1p معمولاً به عنوان مشهورترین ستاره دنبالهدار شناخته میشود، شاید به این دلیل که برای اولین بار فضانوردارن با انجام تحقیقاتی در مورد این پدیده، متوجه شدند که در حالت کلی، ستارههای دنبالهدار در طی دورههای زمانی مشخص، مسیر حرکتی خود در فضا را تکرار میکنند. در این راستا، فضانوردارن این اعتقاد را دارند که این ستاره دنبالهدار، از ۲ هزار سال پیش، همواره از نزدیک کرهی زمین، عبور میکرده است.
آخرین باری که ستاره دنبالهدار halley در آسمان کرهی زمین دیده شد، مربوط به سال ۱۹۸۶ میلادی میباشد. در این خصوص شایان ذکر است که این پدیده فضایی هر ۷۶ سال یکبار در آسمان زمین قابل رویت میباشد. از این رو قرار است، تقریباً ۴۱ سال دیگر یعنی در سال ۲۰۶۱، بار دیگر شاهد درخشش آن در آسمان زمین باشیم.
تاریخچه ستاره دنبالهدار halley
تا قبل از زندگی فضانورد انگلیسی به نام “ادموند هالی” (۱۶۵۶-۱۷۴۲) این عقیده وجود داشت که ستارههای دنبالهدار فقط یک مسیر را در منظومه شمسی طی میکنند. ولی این نظریه اشتباه دیری نپایید تا با فعالیت این فضانورد به طور کامل نقض گردید.
در سال ۱۷۰۵ میلادی بود که آقای ادموند هالی از فرضیههای نیوتن در مورد قوانین جاذبه و حرکات سیارهای استفاده کرد تا چرخشهای چندین ستاره دنبالهدار را محاسبه نماید. فعالیتهای وی بر روی مشابهتهای گزارش شده از چرخشهای ستارههای دنبالهداری در سالهای ۱۵۳۱، ۱۶۰۷ و ۱۶۸۲، وی را به این نتیجه رساند که این سه مورد رصد شده از پدیدههای فضایی، در واقع یک ستاره دنبالهدار واحد میباشند.
در این راستا، وی زمان رصد بعدی آن ستاره دنبالهدار را در تاریخ ۱۷۵۹-۱۷۵۸ (یعنی ۱۶ سال پس از مرگش) پیشبینی نمود که این مورد، یک پیشبینی کاملاً درستی بوده است. از این رو و به پاس خدمات گرانبهای ایشان، این ستارهی دنباله دار به عنوان ستاره دنبالهدار halley نامگذاری شده است.
در زمانهای گذشته نیز این ستاره بارها توسط مدنیتهای مختلف، رصد شده است. به طوری که تاریخچه این رصدها به ۲ هزار سال پیش برمیگردد. یکی از معروفترین نمودهای این رصد، مربوط به اثر مشهور “Bayeux tapestry” است که در سال ۱۰۶۶ طراحی شده است.
تصویر این اثر به صورت زیر میباشد.
اندازه ستاره دنبالهدار halley
ستاره دنبالهدار halley در اندازههای ۱۵ در ۸ کلیومتر مربع میباشد. این ستاره دنبالهدار یکی از تاریکترین پدیدهها، در منظومه شمسی میباشد. به طوری که این ستاره دنبالهدار تنها قادر به منعکسکردن ۳ درصد از نورد تابیده شده به خود میباشد. از این رو رصد کردن آن، کار بسیار دشواری میباشد.