پردازش تصویر یک نوع روش برای اعمال برخی تغییرات و بهبودها بر روی یک تصویر میباشد. عملیات صورت گرفته در پردازش تصویر بر روی یک عکس، بیشتر در راستای بهبود کیفیت این تصویر و یا استخراج برخی اطلاعات ارزشمند از آن صورت میگیرد.
پردازش تصویر، نوعی از پردازش سیگنال به شمار میرود که در این فرایند، ورودی ما یک عکس بوده و خروجی نیز ممکن است یک عکس و یا برخی از ویژگیهای مرتبط با آن عکس باشد. پردازش تصویر، در سالهای اخیر توانسته به پیشرفتهای بسیار قابل توجهی در عرصه تکنولوژی دست یابد. این فیلد اخیراً مورد توجه بسیاری از اساتید، دانشمندان و دانشجویان قرار گرفته و پژوهشهای بسیاری با استفاده از آن و نیز برای اعمال بهبود در مورد آن به عمل آمده است.
در ادامه، به بررسی بیشتر عرصه پردازش تصویر میپردازیم.
گامهای موجود در پردازش تصویر
معمولاً فرایند پردازش تصویر، شامل مراحل زیر میشود.
- وارد کردن تصویر با استفاده از ابزارهای مخصوص (نظیر: محیطهای برنامهنویسی متلب، پایتون و …)
- آنالیز تصویر و اعمال تغییرات در آن
- بدست آوردن یک خروجی از تغییرات به عمل بر روی تصویر
دو روش معمول برای پردازش تصاویر
در حالت کلی، دو روش معمول برای پردازش تصویر وجود دارد.
- پردازش تصاویر دیجیتال
برای اعمال روش پردازش تصاویر دیجیتال، از کامپیوترها و ابزارهای فنی و تخصصی مختلف موجود در آنها استفاده میشود.
- پردازش تصاویر آنالوگ
از این روش، میتوان در پردازش نسخههای فیزیکی عکسها و یا کپیهایی از آنها استفاده نمود.
در هر نوع از روشهای پردازش تصویر، باید گامهای ذکر شده در بالا را رعایت نمود. با این تفاوت که در پردازشهای مربوط به تصاویر دیجیتال ضمن رعایت مراحل کلی، باید گامهایی مانند پیشپردازش تصویر، بهبود تصویر و نمایش تصویر را نیز در نظر گرفت.
توضیحات بیشتر در مورد پردازش تصویر
در حال حاضر از روش پردازش تصویر، در زمینههای مختلفی مانند پژوهش، مطالعه در مورد موضوعات مختلف، فضا، رباتیک، گرافیک و بسیاری موارد دیگر استفاده میشود. در این بین، لازم به ذکر است که عمل پیادهسازی پردازش تصویر، بیشتر در محیط متلب و پایتون و با استفاده از تولباکسها و کتابخانههای مخصوص نوشته شده در این زمینه انجام میگیرد.