گرافیک پیکسلی یکی از انواع نمایش عکسها و تصاویر در کامپیوتر میباشد. در این نوع گرافیک کامپیوتری، هر عکس توسط فرمهای شطرنجی ساخته شده از پیکسل نمایش داده میشود. منظور از پکسل نقاطی از رنگ میباشد.
در این راستا، زمانی که یک تصویر که به صورت گرافیک پیکسلی است، بزرگ شود؛ هر پیکسل موجود و به کار گرفته شده در ساختار آن عکس نیز بزرگ خواهند شد. از این رو میتوان نتیجه گرفت که هر چقدر عکس بزرگتر شود، به همان نسبت نیز آن عکس درشتتر، با زاویهتر و به عبارتی پیکسلی شدهتر دیده خواهد شد.
برای توصیف تصاویر با گرافیک پیکسلی از دو عامل استفاده میشود. این موارد به صورت زیر هستند.
- تعداد پیکسلها
- عمق رنگ
در این راستا، تعدا کل پیکسلها طول و عرض یک تصویر و به عبارتی رزولوشن آن را تعیین میکنند. عمق رنگ نیز رنگ هر پیکسل و میزان روشنایی هر کدام از آنها را معین میکند.
در حالت کلی در نظر داشته باشید که گرافیک پیکسلی یک رقیب و مخالف بزرگ به نام گرافیک برداری دارد که هر یک از این دو دارای تفاوتهایی قابل توجه با هم هستند.
فرمت پیشنهادی برای ذخیره گرافیک پیکسلی
در کل پیشنهاد میشود که تصاویر با گرافیک پیکسلی را در فرمت “PNG” ذخیره نمایید. ولی در کل برای ذخیره اینچنین تصاویری از فرمتهای “TIF”، “JPG”، “BMP”، “PNG” و “GIF” استفاده میشود. همچنین میتوانید در برنامهی فتوشاپ نیز از گرافیکهای پیکسلی برای کاربردهای متفاوت استفاده نمایید.
پیکسل
به کوچکترین واحد موجود در هر گرافیک پیکسلی “پیکسل (pixel)” گفته میشود. منظور از کلمه پیکسل عبارت “picture cell” میباشد. در نظر داشته باشید که هر کدام از پیکسلها، دارای یک ارزش رنگی بخصوصی هستند. در این راستا گفتنی است که اکثر مردم به واسطه دوربینهای دیجیتال و عکسهای اسکنرها با عبارت پیکسل آشنا هستند.
همچنین توجه داشته باشید که میزان مموری لازم برای ذخیره کردن یک عکس پیکسلی و نیز کیفیت آن عکس به طور قابل توجهی وابسته به تعداد پیکسلهای به کار رفته در عکس میباشند. به طوری که هر چقدر تعداد پیکسلها بیشتر باشد، به همان نسبت نیز در صورت بزرگنمایی تصویر، کیفیت آن حفظ شده و قابل نمایش و دیدن خواهد بود. از طرفی دیگر هم باید گفت که زیاد بودن تعداد پیکسلها باعث نیاز به مموری بیشتری خواهد شد.