کلمه DeFi (دیفای) مخفف عبارت انگلیسی Decentralized Finance (به معنای اقتصاد غیر مرکزی) میباشد. این مقوله به صورت مستقیم از شبکههای بلاک چین در دنیای ارزهای دیجیتال الهام گرفته شده است.
دیفای یک نوع صرافی غیر متمرکز است که گردش مالی آن، توسط سهامدارانی که شامل افراد عادی میشوند، تأمین میگردد.
در این مقاله از سایت جهان محتوا، قصد داریم با مفهوم DeFi بیشتر آشنا شویم.
توضیحات بیشتر در مورد DeFi
دیفای با ساختار بی نظیر خود، باعث گسترش کاربرد بلاک چین هم در اشکال ساده و هم در اشکال بسیار پیچیده میگردد.
بیت کوین و بسیاری دیگر از ارزها و داراییهای دیجیتال مشمول قانونگذاریها دیجیتال و روشهای پرداختی معمول نیستد. ارزهای دیجیتال در نوع عملکرد خود با سیستمهای پرداختی نظیر ویزا و پی پال تفاوت دارند. بدین صورت که در عملکرد ارزهای دیجیتال و در تراکنشهای انجام گرفته توسط آنها، تمامی واسطهها حذف شدهاند و یک تراکنش تنها ما بین فرستنده (مبدأ) و گیرنده (مقصد) انجام خواهد شد.
مثال
وقتی قصد دارید که در یک کافی شاپ، هزینه قهوه خود را با استفاده از کارتهای اعتباری پرداخت کنید؛
در این پرداخت، آن مؤسسه مالی که کارت خود را از آن دریافت کردهاید، ما بین شما و کافی شاپ قرار میگیرد.
به عبارتی دیگر بر نحوه انجام تراکنش نظارت و کنترل دارد.
این مؤسسه مالی، همچنین قادر است نسبت به حفظ اختیار؛ توقف؛ لغو و یا ذخیره جزئیات مربوط به تراکنش در درون مستندات شخصی خود تصمیمگیری نماید.
این در حالی است که در ارزهای دیجیتال دیگر با چنین سناریویی رو به رو نیستیم.
لذا، با پیدایش بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال، دیگر شاهد کم رنگتر شدن فعالیت اینچنین ساختارهای مالی میباشیم.
تعریف
در حالت کلی، DeFi به مجموعه برنامههای کاربردی مالی که بر روی تکنولوژی بلاک چین ایجاد شده و مشغول فعالیت میباشند، اتلاق میشود. اینچنین برنامههای کاربردی مالی از قراردادهای هوشمند در درون ساختار خود استفاده میکنند.
دیفای شامل برنامههای کاربردی و پروتکلهای نقطه به نقطهای است که بر روی شبکه غیر متمرکز بلاک چین توسعه داده شدهاند. این برنامههای کاربردی و پروتکلهای نقطه به نقطه به هیچ نوع قانون و مجوزی برای انجام وام دهی آسان؛ استقراض و یا پیادهسازی ابزارهای مالی نیاز ندارند.
زیر ساخت مورد استفاده در DeFi
در حال حاضر، اکثر برنامههای کاربردی DeFi که در دنیای ارزهای دیجیتال حضور دارند، از شبکه اتریوم برای انجام کارکردهای خود استفاده میکنند.
البته در کنار اتریوم، شبکههای عمومی جدید دیگری نیز در حال ظهور هستند.
این موارد، دارای سرعت؛ مقیاسپذیری؛ ایمنی بیشتر و هزینههای تراکنش کمتری میباشند.
دیفای به منظور ساخت یک سیستم مالی ویژه توسعه داده شده است. این سیستم مالی، برای همه افراد باز است. یعنی هر کسی قادر است در آن وارد شده و به فعالیت بپردازد. همچنین DeFi، نیاز به وجود یک قدرت مرکزی را در کارها و تراکنشهای مالی به پایینترین حد ممکن رسانده است.
در ابتدا بیت کوین به وجود آمد، سپس اتریوم و قراردادهای هوشمند به وجود آمدند. اتریوم، شکل دومی از شبکه بلاک چین بود. در نهایت، همه این پیشرفتها، شرایطی را به وجود آورد تا تجارتها و شرکتهای بزرگ نسبت به ایجاد و توسعه پروژهها در بستر بلاک چین اقدام کنند.
بدین ترتیب، با انجام همه این موارد، شکل فعلی از اکوسیستم DeFi شکل گرفت.
در ادامه، از سال ۲۰۱۷ به این سمت، در کنار امکان انتقال پول، کارکردهای فراتری در درون شبکه دیفای وارد شدند.