کره ماه که بیشتر با عبارت “luna (moon)” مشهور شده است، به عنوان تنها قمر کره زمین به شمار میرود. کره ماه، در درون منظومه شمسی از نظر بزرگی به عنوان پنجمین قمر شناخته میشود. همچنین ماه، بعد از قمر سیاره مشتری یعنی قمر “lo” از نظر چگالی دومین قمر به شمار میرود.
ماه به عنوان چراغی درخشان در فضا، نور خورشید را بر روی زمین بازتاب میدهد. از همان زمانهای اولیه که انسان به آسمان و فضا خیره شد، با تصویر این قمر در آسمان رو به رو شده است. در طول تاریخ، زندگی بشر با کره ماه عجین شده و ماه توانسته تأثیرات مستقیمی را بر چگونگی معیشت بشر در کرهی زمین داشته باشد.
در این پست قصد داریم به بررسی کره ماه بپردازیم و اطلاعات جالبی را پیرامون این قمر در اختیار شما قرار دهیم.
چگونگی پیدایش کره ماه
اخترشناسان این عقیده را دارند که کره ماه در مدت زمانی نه چندان طولانی بعد از پیدایش زمین و در حدود ۴٫۵۱ میلیارد سال قبل به وجود آمده است. محکمترین نظریه در ارتباط با پیدایش کره ماه، مربوط به بجا ماندن آن از آوار برخورد زمین با یک سیاره در حد اندازه مریخ و به نام “theia” میباشد. البته آخرین تحقیقات صورت گرفته بر روی ماه، هر چند که نظریه برخورد زمین با theia را رد نمیکنند ولی این موضوع را نیز خاطر نشان میکنند که زمان پیدایش کره ماه ممکن است خیلی قبلتر از آن چیزی باشد که فکر میشده است.
اطلاعاتی جالب در مورد کره ماه
کره ماه در وضعیت چرخشی همزمان با زمین قرار دارد. البته نکته جالب در این چرخش این است که همیشه یک طرف از کره ماه، رو به سمت زمین است. بدین صورت که در طول تاریخ انسانهای روی کرهی زمین، همواره یک سمت از ماه را دیدهاند و نسبت به طرف دیگر ماه، بیخبر بودهاند. از این رو به سمتی از ماه که از دید زمینیان دور مانده است، طرف تاریک ماه “the dark side of the moon” گفته میشود.
در این راستا و برای تحقیق در مورد طرف دیگر کره ماه، در سالهای گذشته پروژههای بسیاری صورت گرفته و ادامه انجام اینچنین پروژههایی برای آینده نیز پیشبینی شده است.
تحقیقات صورت گرفته بر روی کره ماه
تا به حال تحقیقات و سفرهای زیادی بر روی ماه صورت گرفته است. کره ماه، اولین مکان در فضا بوده که بشر به آن دسترسی یافته است. با اولین دسترسی بشر به ماه در دهه ۱۹۵۰، عصر فضا رسماً شروع شده است. از آن زمان به بعد صدها کاشف رباتی از دهها کشور دنیا توسط فضاپیما به سمت ماه فرستاده شدهاند. در این بین، ۹ مأموریت انسانی بر روی ماه صورت گرفته که بعد از انجام مأموریت با موفقیت از سطح این قمر برگشتهاند.

در این راستا، کشور شوری توانست در قالب پروژه “luna program” اولین موفقیتها را در رابطه با ماه بدست آورد. اولین فعالیت این کشور با پروژه “luna 1” و در سال ۱۹۵۹ شروع شد. در ادامه ناسا هم با فرستادن فضاپیماها و نیز رباتهایی مخصوص، توانست کارهایی تحقیقاتی مهمی را بر روی ماه انجام دهد و بدین ترتیب، مقدمات قدم نهادن انسان بر روی ماه را در سال ۱۹۶۹ برای اولین بار فراهم آورد.
در مجموع تا به حال ۲۰ نفر به ماه سفر کردهاند که از این بین ۱۲ نفر از آنها موفق به راه رفتن بر روی کره ماه شدهاند. آخرین باری هم که انسان بر روی ماه قدم گذاشته، مربوط به سال ۱۹۷۲ بوده است. حال در ادامه و بعد از گذشت سالها، ناسا و برخی دیگر از کشورها و شرکتهای خصوصی، پروژههای جدیدی را در مورد سفر دوباره به ماه در دستور کار خود قرار دادهاند.