زادگاه اصلی پرتقال که یکی از محبوبترین مرکبات میباشد، چین بوده است که از چین به هند و از هند به آسیای صغیر انتقال یافته و کشت شده است. جنگجویان جنگهای صلیبی که از اروپا به فلسطین رفتند، در بازگشت پرتقال را به اروپا آوردند و کشت آن تعمیم یافت. به همین دلیل است که در قدیمالایام در کتب پزشکان و گیاهشناسان یونان و رم، اسمی از این میوه برده نشده است.
در سال ۱۸۱۱ گالیزیو (Callisio) در کتاب خود مینویسد:
در معبد سن سابن رم یک درخت پرتقال هست که میوههای قشنگی دارد. همه به آن احترام میگذارند و وقتی میوههای آن رسید، کشیش معبد آن را چیده و بین بیماران تقسیم میکند و آن ها با خوردن این میوههای بهشتی، از بیماری خود شفا مییابند.
خبر دیگری که در تاریخ درباره پرتقال داریم، این است که نینون دولانکو (Ninone de lanclos) که زنی زیبا و خوش اندام بود و سالهای سال زیبایی و خوش اندامی خود را حفظ کرده بود، هر روز دوازده پرتقال میخورد و زیبایی و جوانی جاویدانی خود را در اثر پرتقال میدانست.
برگ و گل این میوه خاصیت ضد تشنج، تب و خوب آور دارد. پوست پرتقال، دارای یک ماده تلخ و مقوی است، اشتها را تحریک میکند، عمل هضم را آسان میسازد و اعمال کبد را تقویت میکند.

ارزش غذائی
پرتقال دارای املاح معدنی فسفور و آهن مخصوصاً کلسیم است. یک پرتقال، متوسط دارای تقریباً شصت و پنج میلی گرم کلسیم است. به علت طعم ترش پرتقال، بعضی آن را متهم کردهاند که با مصرف آن کلسیم بدن ما را تحلیل میبرد ولی این عده اشتباه میکنند. زیرا آب پرتقال مثل آب تمام میوهها نه تنها کلسیم بدن ما را کم نمیکند. بلکه اگر کمبود کلسیم داشته باشیم، آن را ترمیم میکند و خون ما را قلیایی میکند.
این میوه بدن ما را بر ضد افزایش اسید خون کمک میکند. زیرا غذاهای گوشتی و پروتئین اسید خون ما را افزایش میدهد و آب پرتقال و بسیاری از میوههای دیگر افزایش اسید خون را با خاصیت قلیایی خود خنثی میکند. پرتقال، علاوه بر مقدار زیادی از ویتامین ث که دارد (در صد گرم پرتقال، پنجاه میلی گرم ویتامین ث وجود دارد) دارای ویتامینهای ب ۱، ب ۲ و ب ۴ میباشد.
آب این میوه، نوشابه حیات بخشی است که ضد عفونی کننده نیز میباشد و دارای مقدار کمی کالوری است. یعنی یک لیوان آب پرتقال، فقط دارای پنجاه کالوری حرارت است. گاهی اتفاق میافتد که این میوه به کسانی که از معده و روده ناراحت هستند، نمیسازد و آنها به این علت خود را از خوردن این میوه محروم میکنند. این اشخاص باید آب پرتقال را با کمی عسل و آب مخلوط کنند و بین غذاهای اصلی بنوشند. روغنهای معطر پرتقال، خاصیت ضدعفونی کننده دارد که با ویتامین ث این میوه جمع شده و دستگاه بدن را در مقابل عفونتها حفظ میکند.
مصرف این میوه به چه کسانی تجویز میشود؟
اشخاص در هر سنی که باشند و در هر وضعی میتوانند پرتقال بخورند. آب این میوه بدون هیچ عوارض ناگواری برای بیماران یا کسانی که از بستر بیماری برخاستهاند و دوره نقاهت را میگذرانند، تجویز میشود. این میوه برای بچههائی که خیلی کوچک باشند، ورزشکاران، زنان باردار، مادران شیرده، اشخاص چاق و تنومند توصیه و تجویز میشود.
التیام زخم با پرتقال پخته
یک پرتقال را در خاکستر داغ آتش بپزید و یا در کوره بگذارید تا بپزد و بعد آن را دو نیم کنید و تا گرم است، روی زخم بدن خود بمالید تا آن را التیام دهد.