سیاره مشتری به عنوان بزرگترین سیاره منظومه شمسی به شمار میرود که از زمانهای قدیم، توسط اخترشناسان مشاهده شده و شناخته میشده است. مشتری، پنجمین سیاره از خورشید به بعد است. این سیاره با نام غول گازی شهرت یافته است و دارای جرمی در حدود یک هزارم جرم خورشید میباشد.
سیاره مشتری بسیار درخشان است؛ به طوری که در شب هنگام در صورت صاف بودن آسمان میتوان درخشش آن را در فضا تشخیص داد. مشتری، بعد از کره ماه و زهره، به عنوان درخشندهترین جسم آسمانی که از کره زمین دیده میشود، شناخته شده است.
توضیح بیشتر در مورد مشتری
سیاره مشتری، اساساً از هیدوژن تشکیل شده است. همچنین یک چهارم از جرم این سیاره را هلیوم تشکیل میدهد. پیشبینی میشود که مشتری دارای هستهای سنگی باشد که به احتمال زیاد از عناصر سنگین به وجود آمده است.
ظاهر مشتری بسیار جذاب و در عین حال ترسناک میباشد. از بیرون سیاره میتوان وقوع طوفانهای شدید را در درون آن مشاهده نمود. یکی از جالبترین این طوفانها، به شکل یک نقطه قرمز بسیار بزرگ است که به صورت واضحی بر روی سیاره دیده میشود. این نقطه قرمز با نام “great red spot” در بین مردم مشهور شده است. در این بین، با توجه به تاریخچه مشاهدات اخترشناسان پیشبینی میشود که طوفانهای نقطه قرمز از حدود قرن ۱۷ میلادی شروع شده و همچنان نیز ادامه دارد.

فضای بیرونی سیاره
در بیرون سیاره مشتری، در کنار یک محوطه مغناطیسی بسیار قدرتمند، یک سیستم حلقهای سیارهای بسیار ضعیفی نیز وجود دارد.
همچنین در نظر داشته باشید که سیاره مشتری در حدود ۷۹ قمر شناخته شده دارد. چهار مورد از بزرگترین این قمرها که توسط “”گالیلیو گالیلی” کشف شدهاند، به قمرهای گالیلین شهرت یافتهاند. در این بین، گفتنی است که قطر بزرگترین این قمرها، بزرگتر از قطر سیاره عطارد میباشد.
کاوشهای سیاره مشتری
سیاره مشتری، بارها و بارها در موقعیتهای مختلف و توسط سفینههای رباتیکی کاوش شده است. مشهورترین این کاوشها در مأموریتهای “pioneer”، “voyager flyby” و “galileo orbiter” صورت گرفته است. در زمانهای اخیر نیز در فوریه سال ۲۰۰۷ میلادی، این سیاره توسط سفینه “new horizons” ملاقات شده است که در این ملاقات، این سفینه در راستای رسیدن به پلوتو از جاذبه مشتری برای افزایش سرعت و تغییر مسیر خود استفاده کرده است.
آخرین میهمان سیاره مشتری نیز، “juno” است که در ۴ ژولای سال ۲۰۱۶ در مدار چرخشی این سیاره وارد شده است. در این راستا قرار است که در آیندهای نزدیک سفر جدیدی به مشتری صورت گیرد. اینبار قرار است که این سفر به مقصد کوچکترین قمرهای گالیلین یعنی”europa” انجام شود. شایان ذکر است که این قمر پوشیده از اقیانوسهای یخ مایع میباشد.