چارت و یا نمودار قیمتی، جزئی جداناپذیر از بازارهای بورس و عرضه و تقاضا میباشند. سرمایهگذاران از این نمودارها برای مشاهده قیمت سهام و نیز تصمیمگیری در مورد خرید و یا فروش آنها استفاده میکنند. در حالت کلی انواع نمودار قیمتی وجود دارد که هر کدام بنابر ویژگیهای ذاتی خود، اطلاعات متفاوتی را در اختیار سرمایهگذاران قرار میدهند.
از یک نمودار قیمتی میتوان به اطلاعات بسیار جالبی در مورد عملکرد یک سهم در بازار پی برد. از جمله مهمترین اجزای یک نمودار قیمتی، زمان؛ قیمت سهم؛ سطح مقاومت و سطح حمایت میباشند. در واقع یک نفر با تحلیل این اطلاعات، قادر به انتخاب استراتژیهای مناسب سرمایهگذاری خواهد بود.

چرا یک نمودار قیمتی برای سرمایهگذاری بسیار مهم میباشد؟
مشاهده قیمت فعلی سهام
با مشاهده مستقیم یک نمودار قیمتی، میتوان به ارزش فعلی سهم مورد نظر در بازار پی برد. همچنین در این نمودارها میتوان نوسانات قیمتی قبلی سهم مدنظر را نیز مشاهده کرد. در واقع در این نمودارها، به صورت لحظهای مقدار ارزش هر سهم نشان داده میشود.
پیشبینی نوسانات بعدی سهم
بسیاری از کارشناسان حوزه بورس و بازارهای خرید و فروش، بر این عقیده هستند که از روی نوسانات قیمتی یک سهم در زمانهای مختلف، میتوان به حرکات و نوسانات قیمتی بعدی آن پی برد. این افراد بر این عقیده هستند که اگر سهمی چندین بار، در یک بازهی زمانی مشخص از سال با افزایش قیمت رو به رو شده است؛ به احتمال زیاد در دفعه بعدی که وارد این بازه زمانی میشویم، باز هم با نوسانات قیمتی مشابهی رو به رو خواهیم شد.
این مورد فقط یک تحلیل کوچکی از نمودار قیمت مربوط به یک سهم میباشد.
میزان عرضه و تقاضا
در درون نمودار قیمتی، با مشاهده نوسانات قیمتی صورت گرفته برای یک سهم؛ میتوان به رابطه بین عرضه و تقاضا پی برد. بدین صورت که هر چقدر عرضه یک سهم در بازار بالا باشد، به همان نسبت خطوط قیمتی نشان داده شده برای سهم به سمت پایین حرکت خواهند کرد.
در شرایط برعکس نیز، هر چقدر که میزان تقاضا برای خرید یک سهم بیشتر شود، خطوط قیمتی نشان داده شده برای سهم به سمت بالا حرکت کرده و افزایش قیمت سهم مدنظر را نشان خواهند داد.