در دنیای ارزهای دیجیتال، الگوریتم اجماع به عنوان یکی از مهمترین اجزای هر شبکه بلاکچینی به شمار میرود. در هر شبکه بلاکچین، الگوریتمهای اجماع وظیفه حفظ تمامیت و امنیت این سیستمهای توزیع شده را بر عهده دارند. اولین الگوریتم اجماع مخصوص ارزهای دیجیتال، الگوریتم اثبات کار میباشد که توسط آقای “آساتوشی ناکاموتو” طراحی و بر روی شبکه بیتکوین پیادهسازی شده است.
الگوریتم اجماع
هر شبکه بلاکچین برای این که غیرمتمرکز باشد و در کنار آن نیز امنیت خود را حفظ نماید، نیازمند الگوریتم اجماع میباشد. این نوع از الگوریتمها برای انجام وظیفه خود، نیازمند حضور نودهای درون شبکه هستند.
وظایف الگوریتم اجماع
هر الگوریتم اجماعی در درون شبکه، قادر به انجام دو کار میباشد.
- اطمینان از این که بلاک بعدی در یک بلاکچین، تنها ورژن درست و قابل قبول ممکن خواهد بود.
- جلوگیری از حملات بیرونی در درون شبکه و انجام موفقیت آمیز یک فورک در بلاکچین
در واقع این دسته از الگوریتمها، به بررسی و نظارت درستی عملکرد ماینینگ و بلاکهای حاصل از آنها پرداخته و با این کار منجر به فراهم نمودن محیطی ایمن و قابل اعتماد برای انجام تراکنشها میشوند.
الگوریتمهای اجماع برای مدیریت سیستمها و شبکههای توزیع شده بسیار حیاتی میباشند. به طوری که بر اساس مکانیزم مورد استفاده در آنها، اعضای یک سیستم توزیع شده میتوانند با وجود دشواریهای وضعیت توزیعشدگی در مورد مسائل مختلف موجود در سیستم، به یک اتفاق نظر دست یابند.
در شرایط برعکس نیز، اگر در یک شبکه بلاکچین از چنین الگوریتمها و روشهایی استفاده نشود، آن شبکه در رسیدن به ثبات ناکام بوده و اصلاً قادر به دنبال نمودن روال عادی و درست وظایف و عملکرد خود نخواهد بود.
انواع الگوریتمهای اجماع
تا به حال به تعداد زیادی الگوریتم اجماع طراحی شده و پیادهسازی شدهاند. در زیر به برخی از این موارد، اشاره میکنیم.
- اثبات کار (proof of work)
- اثبات سهم (proof of stake)
- اثبات سوخت (proof of burn)
- تحمل خطا بیزنتاین (byzantine fault tolerance)